VALENTINA  "Re-integratiecoach en jobcoach"

 

Ik ben Valentina Paric, een Rotterdamse met ‘roots’ op de Balkan. In combinatie met mijn 53 lentes levert dat een ‘stevige’ persoonlijkheid met gevoel voor humor en relativering op.

ACHTERGROND
Al vanaf 1995 begeleid ik mensen naar een actieve deelname aan de maatschappij. Ik ben begonnen met de inburgering van nieuwkomers in Rotterdam. Al snel kreeg ik in de gaten dat taal en kennis van onze samenleving weliswaar belangrijk zijn, maar niet voldoende. Dat er pas echt sprake kan zijn van integratie als mensen zelfredzaam zijn in de breedste zin van het woord. In staat zijn om in eigen levensonderhoud te voorzien en een baan te vinden is wat mij betreft een laatste belangrijke schakel in de keten. Daarom is het niet vreemd dat ik doorgegroeid ben naar het begeleiden van mensen die, om welke reden dan ook, een behoorlijke afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Inmiddels ben ik zeer ervaren in de re-integratie en toeleiding naar werk, waarbij mijn specialisme ligt bij mensen met een Wajong-status en de AG populatie (WIA/WGA) met fysieke en/of psychische arbeidsbeperkingen.

AANPAK
In de begeleiding van klanten hanteer ik vooral een no-nonsense benadering, niet-kletsen-maar-poetsen, zoals we in Rotterdam zeggen. Een individuele benadering van klanten vind ik daarbij een vereiste en ik streef dan ook naar zo veel mogelijk maatwerk binnen trajecten toe te passen. Door bij mijn klanten de juiste motivatiebronnen aan te boren en hen voldoende kennis en vaardigheden mee te geven, stel ik hen in staat zelf weer de regie over hun toekomst te krijgen. Soms moet ik daarbij creatief te werk gaan en schuw ik er dan ook niet voor om mij buiten de platgetreden paden te begeven.