Het succesverhaal van Stijn

Leeftijd: 45 jaar
Traject: WerkFit maken traject, met een Naar Werk traject erop volgend
Duur traject: 15 maanden totaal
Uitkeringssituatie: Wajong
Coach: Rick

Dit is het verhaal van Stijn, beschreven door zijn re-integratiecoach Rick

Als ik Stijn ontmoet, loopt er een intelligente, 44 jaar oude, man binnen uit Haaglanden. Stijn zit in de Wajong. Zijn mentale uitdagingen hebben te maken met een vorm van asperger, in combinatie met ADD en hyperfocus.  Stijn is slim en vertelt transparant en objectief over zijn laatste werkzaamheden en daarop volgende uitval.

WERKVERLEDEN
Stijn is jarenlang onder de rook van Rotterdam, fulltime werkzaam als magazijnmedewerker. Hij doet dit werk graag en ziet het ook als zijn toekomst. Toch houdt Stijn het gevoel dat er wat betreft carrièremogelijkheden meer in zit. Op een dag is Stijn op en valt uit op zijn werk.
 
Het was vanaf het begin duidelijk dat Stijn te lang heeft vastgezeten in een werksituatie. Hierin had hij niet alleen het gevoel onder zijn vermogen te functioneren, maar hij zag daarin ook geen uitzicht om daaruit weg te komen. Oplopende spanningen, veranderingen binnen de organisatie, het regelmatig moeten vervangen van leidinggevende en het aanhoren van onvrede... Factoren die maakte dat Stijn mentale klachten ontwikkelde.

Stijn zou graag zijn werk weer oppakken. Dichter bij huis, als leidinggevende. Wij gaan samen aan de slag om dit toekomstperspectief te realiseren.  

PERSOONLIJKE EFFECTIVITEIT
Middels de training ‘persoonlijke effectiviteit’ hebben wij samen met Stijn in kaart gebracht wie hij is. Wat is Stijn zijn persoonlijkheid? Welke krachten en valkuilen horen daarbij? Hierdoor is een professioneel profiel tot stand gekomen. Daarin wordt Stijn beschreven in werkwaarden, competenties, als collega en in de ideale werkomgeving. Oftewel, ‘wie ben, wat kan ik en wat wil ik.’

REALISTISCH TOEKOMSTPERSPECTIEF GEVEN
De hierboven beschreven uitkomsten zijn met Stijn uitvoerig besproken. Ook zijn ze afgezet tegen de psychische beperkingen waarvoor Stijn een Wajong status heeft gekregen. De aandoeningen die hieraan ten grondslag liggen bleken in zijn geval echter geen al te groot beslag te leggen op zijn functioneren. Het is alleen belangrijk dat Stijn ergens werkt waar de werkomstandigheden voor hem niet te extreem zijn.  

Na het analyseren van de omstandigheden bij Stijns vorige werkgever, die hebben geleid tot het uitvallen, vormde alles bij elkaar een uitgangspunt. Oftewel: de droombaan van Stijn.  Met dit werkbare zoekprofiel kon er op zoek gegaan worden naar een betaalde baan die hierbij past. 

VRIJWILLIGERSWERK
Hoewel Stijn in zijn laatste werk leiding heeft gegeven, is dat officieel geen functietitel op zijn cv. Om de zoektocht naar een dergelijke passende leidinggevende betaalde baan te vinden, heb ik hem geadviseerd middels soortgelijk vrijwilligerswerk, daarvoor op zijn cv te zorgen. Hij is uiteindelijk aan de slag gegaan bij De Voedselbank. In de rol van meewerkend voorman. Stijn hield dat gedurende het WerkFit maken traject goed vol. Ondanks alle sociale ontwikkelingen die het werken daar met zich mee brengt. Dit gaf hem, en het LeerWerkburo, de bevestiging dat de ingeslagen weg voor Stijn kansrijk was richting betaald werk.

NAARWERK TRAJECT
Vanwege de constructieve samenwerking is aan het einde van het WerkFit maken traject besloten, om verder te gaan met een Naar Werk traject.  Hierin is er vol ingezet op het vinden van een betaalde baan met leidinggevende positie.  

Bij de start van het Naar Werk traject leidde deze aanpak al snel tot een match tussen een keukenfabrikant en Stijn. Hij is hier inmiddelssuccesvol aan slag als Teamleider Magazijn. Stijn moest in het begin flink aanpoten. Maar zijn relativeringsvermogen en  humor hebben hem daar doorheen gesleept.

Wij hebben gedurende beide trajecten erg fijn samengewerkt. Stijn is blij dat zijn loopbaanwens vervuld is. We kijken beiden met veel trots terug op de samenwerking. De weg die Stijn heeft afgelegd is er één van doorzettingsvermogen en overtuiging in eigen kunnen geweest.

Graag met ons in contact komen?

Neem vrijblijvend contact met ons op