“Toen ik bij het LeerWerkburo kwam, zat ik in de zwartste periode van mijn leven. Eenmaal gestart met de coaching ging alles opeens rollen. Het was zo fijn dat ik met iemand kon praten"

Het succesverhaal van Sandra

Naam: Sandra
Traject: WerkFit maken re-integratie
Uitkeringssituatie: ziektewet
Duur: 6 maanden
Coach: Loes
Leeftijd: 39

GEDUPEERDE VAN DE TOESLAGAFFAIRE
Tussen 2005 en 2019 zijn rond de 60.000 kinderen geraakt door de toeslagenaffaire. In veel gezinnen heeft deze affaire geleid tot grote geldproblemen, stress en mogelijk zelfs uithuisplaatsing van de kinderen. Sandra is een van de gedupeerden van deze affaire en deelt haar verhaal met jou. Het heeft namelijk grote impact op haar en haar gezin gehad waardoor Sandra uitviel op haar werk.  

HET BEGIN
Sandra is een vrouw van 39 jaar en alleenstaande moeder van zes kinderen. Ze werkte als klassen assistent in het speciaal onderwijs. Als gedupeerde van de toeslagen affaire krijgt Sandra veel hulp van haar familie. Toch lukt het haar niet om haar woning te behouden. Ook haar kinderen worden tot groot verdriet van Sandra uit huis geplaatst. Sandra ervaart hierdoor zoveel stress dat dit, in combinatie met de hoge werkdruk op haar werk, haar te veel wordt. Ze gaat ziek uit dienst bij haar werkgever.

Sandra zit mentaal in de put en vecht voor haar gezin. Gelukkig wordt ze herenigd met haar kinderen en kan ze op veel steun rekenen. Ze klopt aan bij de voedselbank, het meubel- en witgoedloket en het kledingloket. Zo lukt het Sandra om met haar gezin net aan rond te komen van haar ziektewetuitkering.

HET LEERWERKBURO
Nu de kinderen herenigd zijn met hun moeder blijft het lastig om met de weinige middelen een nieuw ritme en gezinsleven op te bouwen. Het UWV brengt Sandra daarom in contact met het LeerWerkburo om haar te helpen met haar terugkeer naar de arbeidsmarkt. Ook wordt er een psycholoog ingeschakeld om de gebeurtenissen te verwerken.

Re-integratiecoach Loes voerde eerst gesprekken met Sandra waarin zij ruimte kreeg om haar verhaal kwijt te kunnen over alle gebeurtenissen. Om Sandra klaar te maken voor haar terugkeer naar de  arbeidsmarkt, is gekeken wat er misging bij haar vorige baan in het onderwijs. Er was een hoge werkdruk, dus Sandra moest leren hoe zij haar grenzen kan bewaken op een manier die bij haar past. Loes zag dat Sandra met sprongen vooruitging, open kon zijn over de stressfactoren in haar leven en beter assertief kon handelen. Zowel op haar werk als privé.

Ook is er gekeken naar de kwaliteiten die Sandra bezit en de interesses die ze heeft om een indruk te krijgen van werkzaamheden die bij haar zouden kunnen passen. Hieruit bleek dat Sandra ervan houdt om dingen te regelen en te organiseren. Daarnaast is zij punctueel, zorgzaam en gek op kinderen.

WERKERVARINGSPLAATS
Aan de hand van de kwaliteiten en interesses van Sandra vond Loes twee vacatures die bij Sandra zouden kunnen passen. Deze keuze zorgde ook voor twijfel dus adviseerde Loes om bij beide werkgevers op gesprek te gaan. Ter voorbereiding op het gesprek heeft Sandra de workshop ‘Sollicitatiegesprek’ doorlopen. Goed voorbereid heeft Sandra de gesprekken gevoerd en koos zij ervoor om bij Stichting Scientia Potentia op basis van een werkervaringsplaats aan de slag te gaan. Stichting Scierntia Potentia is een non-profit organisatie die ernaar streeft om het leerpotentieel van alle kinderen maximaal te benutten door huiswerkbegeleiding. Sandra kon haar kwaliteiten bij deze stichting voor een paar uur per week inzetten.

VASTE BAAN
Op de werkervaringsplaats heeft Sandra het zo naar haar zin dat ze zich ontzettend gewaardeerd voelt. Ze ervaart dat de werkgever met haar meedenkt en gaat met veel plezier naar haar werk. Het gaat zo goed met Sandra dat ze inmiddels een contract voor 32 uur per week bij Stichting Scientia Potentia heeft gekregen. Hierdoor heeft zij een inkomen voor haar en haar kinderen om goed van te leven, maar ook genoeg vrije tijd om met haar gezin te zijn. 

Sandra durft weer te kijken naar de toekomst. Haar functie is nieuw en ze krijgt dus alle ruimte om zelf invulling te geven aan haar werk. Graag wil ze meer leren en zo boven haar eigen verwachtingen uit stijgen. Maar ze wil vooral niet meer over haar grenzen gaan, dus blijft ze vanaf nu trouw aan zichzelf en gelooft ze in haar eigen potentie.