“Ik voel mij nuttig en kan een praatje maken met mensen.”

Het succesverhaal van Wim

Naam: Wim
Re-integratiecoach: Frits
Traject: WerkFit maken traject
Duur traject: de coaching is nog bezig
Uitkeringssituatie: WIA

Het is een frisse en zonnige ochtend in september. Frits, de coach van Wim, is aan het werk in de coachruimte van het LeerWerkburo in Alkmaar, samen met collega Annelies. Voor de deur parkeert een witte Volkswagen bus; het is de Opbelbus van Wim. Hij rijdt twee dagen per week als vrijwillige chauffeur voor stichting Opbelbus Alkmaar.

Er stapt een vriendelijke man uit van in de vijftig, met een grote glimlach. Het straalt meteen van Wim af dat hij met plezier op de Opbelbus rijdt. Wim heeft die dag drie ritjes op de planning staan. Maar tussen zijn eerste rit vanmorgen en tweede rit vanmiddag zit veel tijd. Daarom nodigt Wim ons uit voor een klein rondje met de bus. Met trots laat hij de bus zien. “Het is de mindere van de vier bussen die in Alkmaar rondrijden. Maar er komt binnenkort een nieuwere aan. Dat het een automaat is, is wel heel makkelijk.”
Het enige dat wij zien is een ontzettende schone bus, met ruimte voor zes passagiers. Er zit van alles op en aan. Van een plaats voor de ingeklapte rollator tot een uitschuifbaar opstapje voor mensen die slecht ter been zijn. “De meeste mensen die ik rondrijd zijn slecht ter been en moeten naar afspraken zoals de fysiotherapeut en dokter. Allemaal zijn ze lid van de Opbelbus en allemaal hebben ze een hoop te vertellen. De deur is nog niet open of de meeste mensen beginnen al uitbundig te kletsen. Dat vind ik leuk aan mijn werk, de gesprekken met mensen.”

DE START VAN HET WERKFIT MAKEN TRAJECT
In juni 2021 is Wim bij het LeerWerkburo gekomen. Tijdens het kennismakingsgesprek leerden coach Frits (en Ilona, eigenaresse van het LeerWerkburo) een positieve man kennen met gevoel voor humor, groot relativerend vermogen en brede interesse in onder andere muziek, wetenschap en de mens. Wim is uitgevallen op zijn werk met een burn-out en fysieke klachten aan zijn knie. Het doel van het WerkFit maken traject is om de fysieke belasting van Wim te onderzoeken. Én om te onderzoeken of er medisch nog verbeteringen te behalen zijn aan zijn fysieke beperkingen.

Tijdens de coachingsgesprekken, die de ene keer thuis bij Wim plaats vonden en de andere keer op een coachingslocatie van het LeerWerkburo, is er onder andere gekeken naar het werkverleden van Wim. Aan de hand hiervan maakten we inzichtelijke welke aspecten hij als prettig ervaart in het werk en weke aspecten hij liever vermijdt in toekomstig werk.

BELASTBAARHEID ONDERZOEKEN DOOR MIDDEL VAN VRIJWILLIGERSWERK
Wim wilde aan de slag om zijn belastbaarheid te testen. Thuiszitten is namelijk niks voor hem. Door zijn werkervaring met het bezorgen van pakketten, is er gekeken naar mogelijkheden op vrijwillige basis in de vervoerssector. Zo stuitte Wim en coach Frits op de Opbelbus. Met support van Frits is Wim op gesprek gegaan. Dit klikte zo goed, dat Wim inmiddels twee dagen per week op de Opbelbus werkt. “Mijn leven is positief veranderd door het vrijwilligerswerk. Ik voel mij nuttig en kan een praatje maken met mensen. Dit zorgt ervoor dat ik de andere dagen die ik in de week alleen thuis zit, wat beter kan verdragen. Ik kom met energie de week door.”

De komende maanden zal Wim het werk bij de Opbelbus voortzetten. Momenteel is hij na een dag werken nog heel moe. Maar dat Wim al zo’n mooie plek heeft gevonden is fantastisch!

DE TOEKOMST
Wim en zijn re-integratie coach Frits werken samen aan een toekomst waarin Wim betaald chauffeurswerk doet. Het is daarom goed om nu veel te rijden, ervaring op te doen en werkplezier te ervaren. Personenvervoer is beslist een optie voor Wim. Om nog meer mogelijkheden open te houden blijven we gedurende het traject in de breedte kijken naar andere mogelijk geschikte functies. Werkplezier en de aansluiting op bestaande kwaliteiten en vaardigheden staan hierbij voorop. Het LeerWerkburo zal Wim in het behalen van zijn toekomstdoelen met enthousiasme en gedrevenheid ondersteunen en begeleiden.

Wim bedankt voor de rit! We hebben genoten van jouw enthousiasme tijdens het vertellen over je werk bij de Opbelbus. Dank voor het inkijkje dat jij ons hebt gegeven in jouw vrijwilligerswerk.

Frits, re-integratiecoach van Wim