“Ik wist het meteen: dit is mijn ding!”

Het succesverhaal van Michael

Leeftijd: 46 jaar
Traject: Werkfit maken traject
Duur traject: 18 maanden, na 7 maanden succesvol afgerond
Uitkeringssituatie: 80-100%
Coach: Judith


HOE HET BEGON

Ik ben Michael, 46 jaar en altijd een gemotiveerd en optimistisch persoon geweest. Totdat ik mijzelf in 2005 kwijtraakte. Ik had een zware burn-out met depressieve klachten. Mijn wereld was uitzichtloos. Ik sloot mij af voor de mensen om mij heen. Jarenlange therapie, behandelingen en medicatie waren destijds de invulling van mijn dagelijks leven. Omdat ik niet goed kon functioneren in het arbeidsproces heeft het UWV mij voor 80-100% afgekeurd. Ik belande in de WAO.  

De jaren gingen voorbij. Op goede momenten probeerde ik de draad weer op te pakken, met vrijwilligerswerk. Het heeft twaalf jaar geduurd om een balans in mijn leven te vinden, en grenzen aan te kunnen geven. Zowel privé als in werk. Door nieuwe inzichten en het onder controle hebben van mijn emoties, besloot ik in 2017 weer actief deel te nemen aan het arbeidsproces.

VRIJWILLIGERSWERK
Ik heb een achtergrond in de horeca en logistiek. Maar het was tijd voor iets anders. Ik besloot mij te gaan oriënteren op de mogelijkheden. Ik wilde iets in de zorg met mensen doen. Via social media kwam ik terecht bij een reisorganisatie die hulp zocht voor het begeleiden van mensen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking op een vakantie. Wauw, dat sprak mij aan! Ik mocht zelf bepalen wanneer en hoelang ik begeleiding bood. Hierdoor ervoer ik geen druk wat betreft verwachtingen en verplichtingen. De eerste keer was spannend, maar ik wist het daarna meteen: dit is mijn ding! De motivatie kwam met de reis weer in mij terug. Na een paar jaar reizen en ervaring opbouwen, was ik toe aan structureel werk. Ik besloot contact op te nemen met het UWV om te praten over de kansen die er voor mij waren.

WERKFIT MAKEN TRAJECT
Het UWV bracht mij in contact met het LeerWerkburo voor een Werkfit maken traject. Na het kennismakingsgesprek was ik overtuigd, enthousiast en positief. Bij het LeerWerkburo krijg ik de ruimte om mijn eigen doelen uit te werken en na te streven. Uiteraard met de ondersteuning van mijn vaste coach. De doelen kunnen op veel verschillende manieren behaald worden. Daarbij ervoer ik geen druk, wat ik heel prettig vond. Dat ik in de gehandicaptenzorg wilde werken stond voorop. Of het haalbaar was, daar twijfelde ik over. Was ik niet al te oud? Het LeerWerkburo ontnam mij die zorgen en gedachten. Mijn coach stond voor mij klaar, beantwoordde al mijn vragen en gaven mij enorm veel zelfvertrouwen. Met die motivatie en praktische handvaten kon ik aan de slag.

VOORBEREIDING OP WERK
Ter voorbereiding op het zoeken naar werk, heb ik via het LeerWerkburo de competentietest gedaan. Ook hebben we samen een prachtige cv opgesteld. Door het brede netwerk van het LeerWerkburo werd ik in contact gebracht met iemand van Esdege-Reigersdaal. Een enorm grote organisatie voor mensen met een beperking. Ik mocht op een oriënterend gesprek komen. Yes! Van te voren had ik mijn cv al opgestuurd. Daarbij een motivatie brief met toelichting waarom ik in de zorg wilde werken. Mijn persoonlijke coaches, Judith en Ilona, hebben mij in de begin periode al zoveel complimenten en vertrouwen gegeven in mijn standvastigheid en motivatie. Hierdoor kon ik, ondanks de zenuwen, alleen het gesprek in gaan. Dit had ik samen met mijn coach zo goed voorbereid, dat de contact persoon van Esdege-Reigersdaal, er alles aan wilde doen om mij bij de organisatie binnen te krijgen. Echt te gek!

WERK GEVONDEN
Op dit moment werk ik al bijna anderhalf jaar bij Esdege-Reigersdaal. Als begeleider gehandicapten. Het is gelukt om na een proefperiode een contract te krijgen. Ik werk op een locatie die bestaat uit een woonvorm gecombineerd met appartementen. Hier werk ik met veel plezier door de fijne collega’s en fantastische cliënten die er om mij heen zijn. Ik heb inmiddels mooie kansen gekregen om kwalificaties te behalen. Denk hierbij aan medicatie beheer en BHV.

Er is nog steeds veel contact met het LeerWerkburo. Als ik ergens tegen aanloop waar ik mij niet goed bij voel, kan ik altijd bij hun terecht. Soms is dit spanning voor een cursus, een andere keer bij het regelen van administratieve handelingen. Ik heb ervaren dat het LeerWerkburo nog altijd voor mij klaar staat. Ondanks dat het traject is afgelopen.

Op eigen kracht heb ik dit bereikt, maar het LeerWerkburo met hun kennis en interesse in mij als persoon, zijn zeker van een enorme betekenis in dit succes verhaal.

Heb je een vraag of wil je meer weten over re-integratie?

Neem vrijblijvend contact met ons op