Leren omgaan met stress - order je werk en taken

Schiet jij ook in de stress als je een stapel opdrachten op je bureau hebt liggen? Dagelijks wordt die groter. Daarbij verwachten collega's dingen van je. Kortom: je voelt de druk en ervaart stress. Als dit langere tijd aanhoudt kan dit er uiteindelijk voor zorgen dat je overspannen raakt. Maar hoe los je dat op? Die stapel wordt niet vanzelf kleiner en die anderen blijven van alles van jou verwachten. 

ORDEN JE WERK IN VIER STAPPEN
Pak de stapel werk die er ligt en verdeel het over de vier vlakken in het schema hiernaast.  
 De stapel met belangrijk en urgent werk. Dat is de stapel die niet kan wachten en die het eerst weggewerkt moet worden. 
 De stapel met belangrijk, maar niet urgent werk. Dit hoeft niet direct verwerkt te worden, maar het is belangrijk, dus het moet wel gebeuren. Hiervoor kun je ruimte vrijmaken in je agenda over een paar dagen/weken.
 De stapel met urgent maar niet belangrijk werk kun je uitbesteden aan iemand die het minder druk heeft. Bijvoorbeeld een stagiaire.
 De stapel met niet belangrijk en niet urgent werk hoef je niet te doen. Let dit werk uit het zicht, in een bureaula bijvoorbeeld, en als je er niemand over hooft binnen drie maanden, dat blijkt dat het echt onbelangrijk is. Je kan het dan misschien in de prullenbak gooien. 

Je hebt nu een duidelijk overzicht van de prioriteiten en de taken die je naast je neer kan leggen. 

RUIM OOK JE INBOX OP
Dit schema kun je op meer opdrachten toepassen zoals je e-mail inbox. Maak in je inbox ook vier mappen aan en verdeel de e-mails hieronder. 

HULP NODIG?
Ben jij uitgevallen op het werk - en uitkeringsgerechtigden - omdat je geen overzicht meer had in je taken en opdrachten? Wij kunnen jou helpen. Neem vrijblijvend contact met ons op.