“Door mijn vrijwilligerswerk sta ik weer in contact met mensen”

Het succesverhaal van Aldert

Leeftijd: 45 jaar
Traject: Modulaire dienstverlening
Duur traject: 5 maanden
Uitkeringssituatie: WAJONG
Coach: Dirk


Mijn naam is Aldert. Ik ben 45 jaar. Vanaf mijn pubertijd ben ik bezig met een lange zoektocht naar mijzelf. In de hoop rust te krijgen in mijn hoofd en een arbeidsperspectief te krijgen. Nu, na meer dan 25 jaar, lijkt er licht aan het eind van de tunnel te zijn. Mede dankzij de stappen die ik recent heb gezet, onder begeleiding van het LeerWerkburo. Ik deel graag mijn verhaal met jou.


VAN (BIJ)BAANTJES NAAR ZZP'ER
Vanaf mijn jeugd heb ik diverse (bij)banen gehad. Ik werkte graag. Maar elke keer liep het uit op telleurstelling. Ik kon mijn draai niet vinden binnen diverse organisaties. Daarnaast had ik extreme sociale angsten. Dit beperkte mijn functioneren binnen een organisatie. Daarom besloot ik in 2004 om iets voor mijzelf te beginnen. Vanuit huis. Zonder collega’s en contacten. Films waren altijd al een liefde van mij geweest. Daarom startte ik een webshop in dvd’s.

WEGLOPEN VOOR HET PROBLEEM IS NIET DE OPLOSSING
Achteraf heeft het starten van een eigen onderneming, zonder veel sociale contacten, mijn probleem verergerd. Het is een tijd goed gegaan. Tot 2010. Het was toen zo uit de hand gelopen, dat ik niet meer sliep. Ik raakte depressief, in de war, wantrouwend naar alles en iedereen. Ik had hulp nodig. Via de huisarts, psychologen en psychiaters kwam ik uiteindelijk bij het UWV terecht. Ik werd afgekeurd en belandde in de WAJONG.

HARD WERKEN AAN JEZELF LOONT
Negen jaar lang heb ik veel gepraat met psychologen en hulp van ze gekregen. Met gebruik van de juiste medicatie kwam uiteindelijk voor mij de verlossende woorden waar ik al zo lang naartoe werkte. In 2019 ‘waren er geen obstakels meer, die de start van mijn re-integratie in de weg zouden staan’. Yes! Wat was ik blij. Hier had ik zo lang en hard voor gewerkt. Het UWV introduceerde mij bij het LeerWerkburo. Mijn re-integratie kon beginnen. Onder leiding van coach Dirk ging ik aan de slag.

MODULAIRE DIENSTVERLENING
Er werd een Modulaire dienstverlening traject gestart van vijf maanden. De coachingsgesprekken waren de ene keer bij mij thuis, de andere keer op het kantoor van het LeerWerkburo. In dit traject onderzocht ik wat voor werk ik wilde doen en hoe ik dat kon bereiken. Ik ben altijd goed geweest met cijfers. Dus een baan in de administratie of boekhouding zag ik zitten. Maar aan solliciteren was ik niet toe. Eerst moest er structuur komen in mijn leven. Daarbij moest ik weer in contact komen met mensen om mij heen. Om dat te oefenen heb ik mij, via het LeerWerkburo, aangemeld voor vrijwilligerswerk. Bij het Knaagdierencentrum in IJmuiden hielp ik één dag per week mee. Ik ving beestjes op en hielp ze te verzorgen. Voor mij was dit een laagdrempelige manier om structuur te creëren en tussen de mensen te zijn. Ik had het sinds lange tijd weer echt naar mijn zin.

Naast het vrijwilligerswerk heb ik bij het LeerWerkburo met mijn coach Dirk een assertiviteitstraining gevolgd. Ik kreeg handvatten hoe ik om kon gaan met moeilijke situaties. Dankzij deze training voel ik mij nu sterker in mijn schoenen staan.

In maart 2020 stopte helaas mijn vrijwilligerswerk door de corona-pandemie. Ik voelde mij wel zo sterk, dat ik het modulaire dienstverlening traject heb afgerond. Ik ben verder gegaan met het WerkFit maken traject.

KLAAR MAKEN OM TE SOLLICITEREN 
Dirk hielp mij bij het voorbereiden op sollicitaties. Ik schreef enkele sollicitatiebrieven en kreeg daar opbouwende feedback op. De complimenten waren er ook als ik weer wat moois in elkaar geknutseld had. Uiteindelijk heeft mij dit geleid naar twee leuke vrijwilligersfuncties binnen mijn vakgebied. Bij het Oratoriumkoor Langedijk en The Whise Foundation. Bij beide functies sta ik weer in contact met mensen. Een hele mooie uitdaging voor mij.

COACHING
Tijdens het vrijwilligerswerk houd ik contact met mijn coach Dirk. Als ik ergens tegenaan loop of mee zit, kan ik dit met hem bespreken. Of het nu om een privé-situatie gaat, of een uitdaging op mijn werk. Ik kan niet anders zeggen: ik heb het zeer getroffen met mijn coach Dirk, Ilona en alle hulp van het LeerWerkburo. Zij weten de koe bij de horens te vatten en mij op eigen kracht, maar niet alleen, mijn doelen te laten bereiken.

DE TOEKOMST
Inmiddels ben ik op zoek naar een werkervaringsplaats bij een leuk bedrijf. Dankzij mijn coach Dirk en de rest van het team van het LeerWerkburo, heb ik er 200% vertrouwen in dat ook dit een succes gaat worden. Mijn zoektocht begint na vele jaren van omzwervingen dan toch eindelijk zijn einde te naderen. Hierdoor voel ik mij weer een blij en gelukkig mens.